Raporty|

31.03.2022

Staż pracy a zadowolenie, czyli miesiąc miodowy i łyżka dziegciu

Karolina Zdunowska, Redaktor naczelna, Grupa MBE

Zobaczcie, jak zmieniają się zachowania pracowników i ich poziom zadowolenia z pracy z biegiem przepracowanych lat.

Wyniki badania, przeprowadzonego przez Jobhouse & Great Digital w 2021 roku, wskazują, że średnia ocena poczucia szczęścia Polaków w pracy wynosi 6,3 w skali 1 do 10 [1]. Do najważniejszych czynników sprzyjających poczuciu zadowolenia z pracy, zdaniem ankierowanych, należą:

  • dobre wynagrodzenie (88% odpowiedzi),
  • współpracownicy, na których można liczyć (84%),
  • oferowane możliwości rozwoju (81%),
  • możliwość zachowania równowagi pomiędzy pracą a życiem prywatnym (80%).

Poziom satysfakcji z pracy jest uzależniony od stanu równowagi panującej między potrzebami i oczekiwaniami pracownika wobec pracy a możliwościami ich zaspokojenia przez pracodawcę [2]. Jak pokazują wyniki innych badań, przeprowadzonych przez PwC, zachowania, oczekiwania i potrzeby pracowników zmieniają się w zależności od tego, jak długo pracują oni w danej organizacji [3]. Istnieje ścisła zależność między poziomem zadowolenia i zaangażowania pracowników a stażem pracy.

1. Miodowe miesiące lub lata

Safysfakcja i zaangażowanie pracowników są na najwyższym poziomie wtedy, gdy zachęceni wizją rozwoju kariery i głodni wyzwań stawiają w danej organizacji swoje pierwsze kroki. Taki "miesiąc miodowy", czyli czas po podpisaniu umowy, gdy pracownik wdraża się w nowe obowiązki i czuje ekscytację, wykonując powierzone zadania, może trwać nawet dwa lata. Autorzy badania zauważyli, że ten okres jest wyraźnie krótszy i trwa nieco ponad rok u osób, które rozpoczęły pracę w czasie pandemii i były zmuszone pracować głównie zdalnie.  

Pracownicy, będący na samym początku swojej zawodowej drogi w danej organizacji oczekują przede wszystkim:

  • możliwości rozwoju, 
  • poczucia sensu pracy, 
  • efektywnej współpracy między zespołami / departamentami. 

Preferują przy tym dynamiczną kulturę organizacyjną, w której zadania nie są przypisane na stałe a bardziej niż wyniki eksponowany jest styl i atmosfera pracy. 

2. Łyżka lub chochla dziegciu

Gdy "emocje już opadną" a ekscytację nowymi zadaniami przykryje rutyna dnia codzinnnego, co następuje po około dwóch latach od rozpoczęcia pracy, poziom satysfakcji i zaangażowania pracowników wyraźnie spada. Zmieniają się także ich oczekiwania, co związane może być z większym doświadczeniem albo może wynikać ogólnie z ich rozwoju zawodowego.

Na pierwszy plan wysuwają się wówczas takie życzenia jak:

  • przejrzystość w wynagrodzeniach, 
  • stała progresja pensji i awansu, 
  • dotrzymywanie obietnic, 
  • możliwość zgłaszania nieprawidłowości. 

Idealne miejsce pracy to takie, które jest oparte na procedurach i procesach i ostrożne we wdrażaniu innowacji. 

3. Herbatka z miodem

Po roku lub półtora, gdy czasową frustrację udaje się przezwyciężyć, poziom satysfakcji i zaangażowania pracowników zwykle wraca do poziomu początkowego. Może nie jest tak słodko jak na początku, ale to dobry moment, by wypić herbatę z miodem i z dumą spojrzeć na swoją zawodową ścieżkę. Pracownicy na typ etapie mają już bogate doświadczenie i na niejednym projekcie połamali zęby. Łączy ich wyraźna więź z organizacją i czują się jej mocnym ogniwem. 

Od pracodawcy oczekują:

  • partnerstwa,
  • autonomii i decyzyjności,
  • uznania osobistego wkładu w sukces.

Pracownicy, którzy dotrą do tego etapu cenią sobie innowacyjną kulturę organizacyjną, która jest otwarta na nowe rozwiązania oraz taką, która dba o interesy innych ludzi (szczególnie tych, którzy mają słabszą pozycję w organizacji). Dużą wagę przykładają do zachowania wysokich standardów etycznych i interpersonalnych w firmie. 

Źródła: 

Tagi

Autor

Karolina Zdunowska

Karolina Zdunowska

Redaktor naczelna, Grupa MBE

Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. W przeszłości współpracowała z wydawnictwami: Media Regionalne, Ringier Axel Springer i Marquard Media. W Grupie MBE była odpowiedzialna za redakcję tekstów do magazynu „Kariera w Finansach i Bankowości” oraz na stronę KarierawFinansach.pl w latach 2018-2022.