Stare polskie porzekadło głosi, że „bez pracy nie ma kołaczy”. Lecz badania w tym obszarze wskazują, że pomiędzy pracą a żywieniem istnieje o wiele więcej zależności, i to nieco bardziej skomplikowanych.
Badania przeprowadzone przez Health Enhancement Research Organization (HERO) sugerują, że pracownicy, którzy zdrowo się odżywiają, mogą pochwalić się wydajnością pracy zwiększoną o nawet 25%.
Zatem wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych ma realne przełożenie nie tylko na jakość życia pracowników, ale też ich wyniki biznesowe w organizacji.
Według Eurostatu w pracy spędzamy przeciętnie 40,4 godzin w ciągu tygodnia, nawyki żywieniowe przenikają więc też bezpośrednio do naszego miejsca pracy. Często zauważamy nawet swoiste sprzężenie zwrotne, kiedy to kultura naszej organizacji może wpłynąć na sposób naszego odżywiania. Może mieć to skutki zarówno pozytywne, jak i negatywne.
Czy kultura organizacji ma wpływ na nasze odżywanie?
To – czy, co i jak jemy – jest w znacznej mierze determinowane przez rodzaj kultury naszej organizacji. W miejscu pracy, gdzie jest miejsce na dialog o potrzebach pracowników, a także przykłada się uwagę do zachowywania odpowiednich przerw, pielęgnowanie dobrych nawyków, także tych żywieniowych, jest o wiele łatwiejsze. Z kolei, gdy w organizacji kładzie się naciski na maksymalizację wyników i wydajności, często obydwa się to kosztem higieny pracy.
Jak jemy – w samotności czy z teamem?
Około 53% procent Polaków w miejscu pracy samotnie spożywa posiłki. Ten procent waha się jednak w zależności od miejsca w organizacyjnej hierarchii. Dla dyrektorów i menadżerów wyższego szczebla sięga on aż 64% procent, dla menadżerów średniego szczebla – 60%, podczas gdy tylko 51% specjalistów jada w pracy bez towarzystwa kolegów. Ta dysproporcja może być skutkiem presji i wymagań stawianych kadrze menadżerskiej, a być może i dystansu pomiędzy pracownikami na różnych poziomach zawodowej hierarchii.
Co więcej, jedna na dziesięć osób nie spożywa w pracy ani jednego posiłku. To zjawisko dotyczy głównie stażystów i dyrektorów.
Jakie posiłki jemy w pracy?
W pracowniczej kuchni czy kantynie spożywamy głównie śniadania (46%), drugie śniadania (49%), a także lunche i obiady (51%). Wielu z nas sięga też często po przekąski (37%).
Co ciekawe, większość z nas (81%) woli posiłki przygotowane samodzielnie, niezależnie od naszego miejsca w firmowej hierarchii. Ogromna część badanych (80%) skłania się ku kuchni rodzimej, nawet w obliczu szerokiej oferty dań z różnych stron świata.
Jeśli nie pragniemy stawać w kulinarne szranki i preferujemy kupować posiłki, najczęściej sięgamy po te sklepowe – jest to opcja powszechna szczególnie wśród menadżerów średniego szczebla (29%). Stołówki pracownicze czy zakupy u tzw. ‘Pana Kanapki’ także cieszą się dość dużym powodzeniem, zwłaszcza w porównaniu do mniej popularnych opcji: zamawiania jedzenia na wynos, subskrypcji diety pudełkowej czy kupowania posiłków z maszyny vendingowej.
Jakie czynniki decydują o wyborze jedzenia w pracy?
Cena (50%), wygoda (47%) i smak (47%) – to trzy główne determinanty naszych kulinarnych wyborów w miejscu pracy. Nie bez znaczenia pozostaje też czas przygotowania posiłku (32%), a nieco mniej istotne są już kwestie zawartości warzyw i owoców czy wartości odżywczych posiłków – za ważne uznało je około 20% respondentów.
Jakie udogodnienia żywieniowe oferują pracodawcy?
W erze świadomości o kluczowej roli odżywania i jego wpływu na motywację i wydajność pracownika, coraz więcej przedsiębiorstw stara się zapewnić odpowiednie możliwości żywieniowe w miejscu pracy.
Do najczęściej spotykanych udogodnień tego typu należy przede wszystkim przerwa obiadowa wliczona w czas pracy (56%). Jest to standard zauważany głównie w pracy umysłowej (71%), jak i w pracy o charakterze fizycznym (55%), choć w odrobinę niższym stopniu. Polscy pracodawcy oferują także:
-
17% – darmowe soki/owoce
-
15% – automaty z jedzeniem
-
11% – karty lunchowe
-
10% – restauracja/stołówka pracownicza ze zniżkami dla zatrudnionych
-
6% – bezpłatne posiłki
Co pracodawcy mogliby poprawić?
Choć pro-pracowniczych inicjatyw w kwestii żywienia nie brakuje, są jeszcze pewne aspekty, które możemy udoskonalić:
-
1 na 4 pracowników brakuje czasu na zjedzenie posiłku w pracy,
-
1 na 5 pracowników zauważa, że w jego miejscu pracy nie ma odpowiedniej przestrzeni do przygotowania i spożycia posiłku.
Co więcej, tylko 28% respondentów jest usatysfakcjonowanych dostępną ofertą żywieniową. Jest to więc kolejna płaszczyzna, na której pracodawcy mają jeszcze spore pole do poprawy.
Źródło: „Jak Polacy jedzą w pracy”, Badanie Antal i Sodexo